pondělí 30. března 2020

Ateliér doma ..... Portrét

Dalším tématem, ke kterému se v ateliéru pravidelně vracíme, je portrét. Jednou z možností, jak si vzpomenout na to, co jsme trénovaly, je znova si to potrénovat.

Na obrázcích si připomeňte pomocné linky a osy, které nám rozdělují lidskou tvář a pomáhají umístit jednotlivé části obličeje, jako jsou nos, ústa, oči a pod., na správná místa.



Průkopníky hledání kánonu nejen lidského těla, ale i obličeje byli už Leonardo da Vinci nebo Albrech Dürer, jak můžeme vidět na následujících obrázcích.


Při toulkách po bytě jistě narazíte na zrcadlo nebo na někoho z rodiny. Poproste ho, aby si vám na chvíli sedl a vy ho mohly nakreslit. Přitom si hlídejte správné proporce, velikost a umístění částí obličeje. Zkuste tvář nakreslit z různých úhlů pohledu a klidně na jeden list papíru. Pokuste se i o zdůraznění stínů šrafováním, pokud je obličej, např. za světla lampy či televize, výrazněji nasvícen.

Další možností je využití počítače, pokud nikdo z rodiny zrovna nemá čas a vy se na sebe nechcete koukat v zrcadle. Stopněte si např. svého oblíbeného zpěváka ve videoklipu nebo oblíbeného herce ve filmu a ty vám vydrží pózovat nekonečně dlouho.


Přeji mnoho zdaru a těším se výsledky!


Žádné komentáře:

Okomentovat