úterý 7. dubna 2020

Ateliér doma ..... Velikonoce v harmonii s přírodou

Velikonoce v tomto roce pravděpodobně nebudou takové, jak je známe. Ale domácí přípravy na tento svátek přesto mohou být tradiční, ale také netradiční. Pojďme si v tomto duchu připravit i podobné domácí kraslice.
Velikonočně se dá tvořit doma i venku na zahrádce. Příroda nabízí záplavu výtvarného materiálu. Není třeba chodit do obchodu a výzdobu kupovat. Stačí se poohlédnout venku a využít místní přírodniny a pak už jen zkoušet, experimentovat, vyrábět a tvořit.

Hliněné kraslice
Vyrýpněte v okolí ideálně různé odstíny hlíny a z ní si pomocí vody rozmíchejte hustou kaši. Touto kaší pak malujte pomocí štětce buď přímo na vajíčka (mohou být předem nabarvená) nebo i na vajíčka vystřižená z papíru. Po zaschnutí můžete do vajíček vyškrabávat ostřejším předmětem tvary a obrazce.
Zdroj: https://ucimesevenku.cz/atelier/
                                                           
Listové kraslice
Stačí nasbírat nejrůznější lístky, trávu či bylinky a lepidlem, které po zaschnutí zprůhlední (duvilax, herkulex), je nalepit na vajíčka. Listy je vhodné ještě jednou lepidlem přetřít a vytvořit tak ochranou vrstvu. Pozor, lepidlo schne docela dlouho.

zdroj: https://ucimesevenku.cz/druziny/jaro-venku/#kraslice
V přírodních tónech
Vajíčka lze obarvovat nejenom kupovanými barvami, ale můžete si vytvořit vlastní paletu barev z nejrůznějších surovin, které mnohdy najdete doma nebo na zahradě. Vajíčka lze obarvit (uvařit) s kurkumou, červenou řepou, slupkami z cibule, špenátem, kávou, červeným zelím, černým čajem a pod. Před vařením je potřeba vajíčka nejdříve umýt a zbavit mastnoty.

Vajíčka v silonce
Tato varianta je spojením některých předchozích technik využívající přírodniny, jako trávy, listy či květy. Ty jsou přiloženy na vajíčko a vloženy do staré silonky, která drží vše přitisknuté. Dál už se rozhodnete, v čem budete chtít vajíčko uvařit a jakou barevnou intenzitu by vajíčko mělo mít.







  

Žádné komentáře:

Okomentovat